O tym, że Karczmiska słyną z potraw z „bobru”, który niegdyś był uprawiany niemal w każdym gospodarstwie wie chyba każdy. Podczas dzisiejszego spotkania z przedstawicielkami Koła Gospodyń Wiejskich okazało się, że słynne pierogi z bobru to nie jedyna potrawa, którą mogą pochwalić się Karczmiacy. Uczestnicy spotkania podzielili się z nami historią związaną w obrzędem „Szczodroków” kultywowanym od pokoleń w Karczmiskach, związanym z tradycją kolędowania w wigilię Trzech Króli, podczas którego mieszkańcy Karczmisk chodzili od domu do domu śpiewając kolędy i przyśpiewki często do białego rana. Z tym zwyczajem związana była również tradycja wypieku ciastek zwanych „szczodroczkami”, którymi częstowano kolędników. Wspólnie z Paniami z KGW liczymy na to, że już wkrótce „szczodroki” dołączą do Listy Produktów Tradycyjnych MRiRW.