Minioną niedzielę spędziliśmy w Stężycy promując rybactwo lubelskie. Na stoisku LGD zorganizowaliśmy pokaz gotowania i degustację zupy z karpia, która zarejestrowana jest na ministerialnej liście jako produkt tradycyjny. Nad poprawnością receptury znanej w całym kraju zupy czuwał Andrzej Cygan szef kuchni Restauracji Hotelu Montis. Można było również spróbować pasty z pstrąga, którą serwowała nowa restauracja Pustelnia – Zajazd Rybacki.
Dużym zainteresowaniem cieszył się turniej grillowania karpia, w którym udział wzięły reprezentacje rybackich lokalnych grup działania. Celem tego niezwykłego pojedynku było zachęcenie do spożywania ryb słodkowodnych nie tylko w okresie świątecznym. Nasza ekipa przygotowała stek z karpia z faszerowanym ziemniakiem i sałatką z grillowanych warzyw z szyjkami raków. Zespół LGD zasiliła Pani Hanna Czerska - Gąsiewska przewodnicząca rady powiatu ryckiego.
W imprezie uczestniczyły również organizacje pozarządowe z naszego regionu, które wzięły udział w konkursie na najlepsze danie z ryby odnosząc sukces, bowiem wszystkie trzy pierwsze nagrody trafiły właśnie do nich: I miejsce Wałowianki, II miejsce Stowarzyszenie Sokowirówka i III miejsce Stowarzyszenie Wspierania Aktywności Twórczej SWAT.
Naszą Lokalną Grupę Działania reprezentował także Michał Nowak z Gospodarstwa Rybackiego Mazanów, który przedstawił pokaz wyplatania sieci rybackich oraz Mateusz Tabaka z Basonii, który opowiadał o swojej pasji i pracy, czyli budowie kryp drewnianych. Niezapomnianych wrażeń uczestnikom festiwalu dostarczył wytrawny wędkarz i miłośnik nadwiślańskiej przyrody Piotr Stańczak, z którym można było odbyć przejażdżkę łodzią motorową.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za wspólną promocję naszego regionu. Podziękowania i gratulacje składamy również organizatorom wydarzenia.
Zapraszamy do galerii:
http://lgdowocowyszlak.pl/galeria/galeria-2018/relacja-z-ii-festiwalu-w-krainie-lubelskich-ryb-05082018-r1540